Astazi, mierea de Manuka este extrem de populara, fiind buna pentru tratarea anumitor afectiuni, de la imbunatatirea sanatatii pielii pana la stimularea sistemului imunitar, demonstrand ca utilizarile sale istorice au fost bine fundamentate. Despre ce e Manuka, dar si despre istoria si originea mierii de Manuka poti citi in randurile ce urmeaza.
Cea mai buna miere de Manuka nu este doar o delicatesa, este un superaliment venerat de secole de poporul Maori pentru proprietatile sale vindecatoare. Aceasta miere unica in lume provine din nectarul arbustului de manuka, originar din Noua Zeelanda, o planta care a jucat un rol esential in medicina traditionala Maori.
Descoperirea metilglioxalului (MGO) in 2008 a adus la cunostinta proprietatile sale puternice de imbunatatire a sanatatii, validand stiintific ceea ce era cunoscut de generatii.
Cuprins
Ce e Manuka?
Planta manuka prospera pe ambele insule, nordica si sudica, ale Noii Zeelande, gasindu-si locul ideal in zonele umede si pe versantii arizi de la coasta si din regiunile alpine inferioare. Aceasta planta vesnic verde poate creste sub forma unui arbust sau a unui copac mic, fiind recunoscuta dupa florile sale albe si frunzele rigide cu varfuri ascutite. In mod obisnuit, manuka atinge inaltimi intre 2 si 5 metri. Desi poate parea discreta si neinsemnata la prima vedere, planta manuka detine o istorie profunda si fascinanta.
Arborele de Manuka, cunoscut stiintific ca Leptospermum scoparium (descoperit pentru prima data in 1776 de catre Johann Forster), este o minune a naturii si constituie sursa primara din care se obtine mierea de Manuka. Frunzele, scoarta si, cel mai important, nectarul sau sunt bogate in compusi care au transformat mierea intr-un produs atat de popular in intreaga lume.
Mierea de Manuka din Noua Zeelanda este obtinuta exclusiv din planta Leptospermum scoparium si se conformeaza unor criterii de calitate stricte, inclusiv sistemul de evaluare UMF. In contrast, mierea de Manuka din Australia provine din diferite specii de Leptospermum si este evaluata doar pe baza continutului de MGO. Noua Zeelanda a implementat standarde stiintifice riguroase pentru a asigura puritatea si calitatea mierii de Manuka, spre deosebire de Australia, unde standardele mai putin stricte pot ridica intrebari legate de autenticitatea si puritatea produsului.
Istoria arbustului Manuka, comoara Noii Zeelande
Manuka, un arbust peren in Noua Zeelanda, este mai mult decat o simpla planta – este un simbol al patrimoniului natural si cultural. Considerata o comoara pretuita (taonga) de catre poporul Maori, manuka a fost folosita de secole in practicile lor medicinale traditionale.
Maorii valorificau fiecare parte a plantei: foloseau coaja interna a arbustului pentru a trata afectiunile gastrointestinale si preparau unguente din rasina sa pentru a trata ranile, arsurile sau pentru hidratare. Frunzele erau de asemenea folosite pentru a combate problemele respiratorii si racelile.
Descoperirea europeana a adaugat noi dimensiuni utilizarii manuka. In secolul al 18-lea, exploratorul britanic James Cook a facut ca manuka sa castige popularitate sub numele de “arborele de ceai din Noua Zeelanda”, apreciind proprietatile curative ale frunzelor fierte. Colonizatorii au folosit ulterior uleiul extra din frunze pentru produse medicinale si cosmetice, iar lemnul sau pentru fabricarea mobilierului si uneltelor.
Rezistenta si tenace, manuka este o planta pioniera, fiind una dintre primele specii de plante ce se regenereaza pe terenurile afectate de incendii. Aceasta caracteristica, alaturi de capacitatea sa de a sustine cresterea altor plante, ii confera un rol crucial in regenerarea si sustinerea biodiversitatii padurilor din Noua Zeelanda.
Originea mierii de Manuka
Povestea mierii de Manuka incepe in anul 1839, cand Mary Bumby, o apicultoare si colonista europeana, a adus prima data albine bondar europene in Noua Zeelanda. Aceste albine, adaptandu-se rapid la biodiversitatea insulelor, au inceput sa polenizeze, printre altele, si arbustul de manuka.
Initial subestimata, mierea de Manuka era distribuita gratuit fermierilor pentru a fi folosita ca hrana pentru vaci. Observatiile fermierilor despre imbunatatirea sanatatii animalelor care consumau aceasta miere au fost primele indicii ale beneficiilor sale exceptionale. Abia dupa anii 1930, apicultorii au inceput sa ii acorde mierii de Manuka atentia pe care o merita, recunoscandu-i proprietatile.
Extractia mierii de Manuka se realizeaza printr-un proces natural in care albinele colecteaza nectarul de la florile de manuka pentru a-l transforma apoi in miere in stupii lor. Datorita perioadei de inflorire extrem de scurte, de doar cateva saptamani pe an, apicultorii se confrunta cu provocari logistice semnificative, traversand rauri montane si utilizand chiar si elicoptere pentru a maximiza productia.
Dezvoltarea industriei moderne
In anii 1980, o crestere a interesului stiintific a dezvaluit calitatile remarcabile ale mierii de Manuka, starnind un val de interes din partea consumatorilor. Pe masura ce constientizarea a crescut, neozeelandezii s-au mobilizat pentru a proteja reputatia acestui pretios produs de export. Pana la sfarsitul anilor 1990, s-a inregistrat un efort colaborativ intre oamenii de stiinta, cercetatori si producatori pentru a aprofunda intelegerea beneficiilor si compozitiei chimice ale mierii de Manuka, cu scopul de a consolida si proteja industria.
Momentul crucial a venit in 1998, cand Asociatia Factorului Unic Manuka (UMFHA), in colaborare cu producatorii de miere din Noua Zeelanda si Ministerul Alimentatiei, a stabilit certificarea Factorului Unic Manuka (UMF). Acest marcaj inregistrat confirma prezenta anumitor markeri naturali in mierea de Manuka, certificand autenticitatea si originea sa din Noua Zeelanda. Acest sistem nu numai ca a reasigurat consumatorii despre autenticitatea produsului, dar i-a si ajutat sa inteleaga diferitele grade de miere de Manuka disponibile.
Industria a luat o intorsatura revolutionara in 2006, cand profesorul Thomas Henle si echipa sa au identificat metilglioxalul (MGO) ca fiind un compus cheie in mierea de Manuka, responsabil pentru beneficiile sale de sanatate distincte. Aceasta descoperire a dus la dezvoltarea sistemului de rating MGO, care indica concentratia de metilglioxal din miere, simplificand modul in care consumatorii identifica si aleg mierea de Manuka de calitate.
Utilizata de secole de maorii neozeelandezi pentru beneficiile sale medicinale, mierea de Manuka a devenit un superaliment global. In contextul unei piete in plina expansiune pentru produse naturale, pe baza pe plante, aceasta continua sa fie cautata pentru efectele sale benefice asupra sanatatii si frumusetii, consolidandu-si statutul de produs de elita in industria de wellness, spre deosebire de mierea obisnuita.